AccióViver

Qui millor pot descriure el què és l’Acció Viver són les cineastes que l’han viscut. I és per això que m’agradaria començar citant les paraules de Valentina Lambach, participant de la quarta edició de l’Acció Viver, que el descriu d’aquesta manera tan encertada: El programa ha estat una experiència transformadora. D’expansió cap endins i cap en fora. De comunió i creació sense filtres. Un punt d’inflexió en el meu camí professional i personal.El seu testimoni, així com el de la resta de cineastes que hi han participat, ens demostra l’absolutament necessari que és Acció Viver. 

Un programa que s’origina en resposta a la necessitat d’impulsar òperes primes escrites i dirigides per dones i de reconèixer la importància de mantenir una continuïtat en les carreres d’aquestes professionals. 

Un programa transformador que no només impulsa i consolida trajectòries de cineastes, sinó que posa la creació i les cures al centre, que assenta unes bases a les creadores per aproximar-se de manera sensorial a la creació, des de l’humanisme i des de l’essència. Una aproximació holística, una font de llum i energia que s’impulsa des del benestar. Poder aquestes paraules sonen inspiradores per unes, o semblen retòrica buida de contingut per a altres, però des de Dones Visuals i a través del nostre Pla d’Acció, impulsem mètodes d’acompanyament respectuosos que s’allunyen de fórmules més agressives i invasives pròpies a la indústria audiovisual. I és per això que el considerem transformador. 

Un programa que crea comunitat, que construeix ponts i que impulsa la genialitat i genuïnitat de la cocreació. L’Acció Viver és un programa íntegre i integrat que destaca pel valor d’acompanyar de manera personalitzada i que es nodreix i construeix de manera col·lectiva i amb les intel·ligències múltiples de totes les participants. Un viatge que s’empren de la mà d’un equip de professionals que posen cor i ànima en acompanyar el procés creatiu de les cineastes.

Un programa expansiu i multiplicador en el que han participat trenta-tres cineastes des del 2018. Un programa que inspira des de la transformació profunda que exigeix el sector. De laboratoris n’hi ha molts, però pocs tenen un programa tan personalitzat com el nostre. Un programa fet a mida amb un seguiment únic i on l’acompanyament és integral. 

Un programa de creixement que crea oportunitats reals en el que hi han participat vint-i-nou projectes dels quals el 70% són una realitat, amb quatre projectes acabats, tres en producció i nou en desenvolupament. Un percentatge d’èxit que ens anima a continuar impulsant el cinema escrit i dirigit per dones, en totes les seves diversitats possibles, i assegurar la seva continuïtat dins de la indústria perquè ocupin l’espai que es mereixen. 

L’Acció Viver té una durada de 6 mesos i s’estructura al voltant de dos retirs de desenvolupament de guió. Les participants compten amb l’assessorament personalitzat de Marta Grau, Laia Manresa i Núria Villazán que adeqüen les seves tutories a cadascun dels projectes de les cineastes així com de l’Anna Nieto que completa el programa amb els seus tallers de cos fomentant noves fórmules de treball per afavorir la creativitat i l’excel·lència en la fase d’escriptura. El programa també inclou assessorament en producció de la Laura Rubirola i una jornada sobre perspectiva de gènere i diversitat en els continguts audiovisuals impartides per Marta Selva i Salima Jirari respectivament. A més, les cineastes també compten amb una sessió d’assessoria jurídica amb Cristina Calvet, advocada experta en audiovisual. 

Acció Viver és un programa consolidat, únic i pioner a Catalunya. La cinquena edició d’Acció Viver culmina amb la mateixa energia i llum de sempre en el marc d’Acció Dones Visuals,dies d’indústria per enfortir la presència i professionalització de directores i guionistes en l’àmbit audiovisual, així com crear vincles, connexions i sinergies amb la indústria. Les participants donen a conèixer els seus projectes a través dels pitchs i tenen la possibilitat de cercar els suports necessaris per dur-lo a terme amb les trobades amb productors en els one-to-one.  Un pas clau per consolidar els seus projectes i per fer-los realitat, convertint-los en històries que culminaran el seu viatge a la pantalla. 

Elisabet Dubé Ferré, Coordinadora d’Acció Viver.

Pitching

Els projectes seleccionats es presentaran en format pitch davant de la indústria el 20 de juny a les 10:00h a l’Sgae.