NO SEREM, SI NO SOM DIVERSES
DONES VISUALS té entre els seus objectius promoure la participació de professionals de l’audiovisual pertanyents a col·lectius social i històricament invisibilitzats, ja sigui per condició de gènere, orientació sexual, identitat de gènere, raça, origen, ètnia, edat, poder adquisitiu, religió, diversitat funcional i/o intel·lectual. Això es reflecteix en els criteris d’elegibilitat i en l’accessibilitat als programes del Pla d’Acció Dones Visuals, com es detalla en les bases, així com també la creació de projectes sobre persones pertanyents a aquests col·lectius.
És igual d’important aplicar aquesta mirada interseccional a totes les fases de les nostres accions i per això comptem amb expertes dins dels equips de lectores i seleccionadores, i del propi jurat. Aquesta és per a nosaltres una iniciativa necessària i un dels eixos principals per a incorporar la diversitat dins de les accions d’una forma justa.
Dones Visuals posa de manifest que cal un compromís de tot el sector per aconseguir no solament un imaginari audiovisual lliure de discriminació i racismes, sinó per enriquir-lo amb narratives, temàtiques i cinematografies que també necessiten una perspectiva diferent i renovadora dels cànons patriarcals. Reivindiquem la importància de l’audiovisual com a generador d’imaginari col·lectiu.
Tots els programes de Dones Visuals aposten per la inclusió de dones pertanyents a col·lectius minoritzats. Aquest objectiu té una doble funció, la incorporació de dones cineastes amb la màxima diversitat i alhora l’entrada a la indústria de continguts amb nous punts de vista, noves narratives i, per tant, amb una gran diversitat cultural. En la darrera edició, la participació efectiva de dones amb més diversitat, tant en el comitè de lectura com en les seleccionades, va oferir un ventall de temes, personatges, i narratives on la interculturalitat era molt present.
Les demandes de Dones Visuals van més enllà de les dades de representació. L’entitat alerta de la persistència de continguts discriminatoris, també recorda la potència de l’audiovisual com a generador d’imaginari col·lectiu i la responsabilitat de tot el sector, sobretot de les administracions públiques. En aquesta línia, la Comissió d’Igualtat i Feminismes del Parlament de Catalunya va aprovar el 25 d’octubre de 2021 una proposta de resolució en la qual insta al govern i a demanda de Dones Visuals, la incorporació de persones expertes en perspectiva de gènere, interseccionalitat i especialitzades en cinematografia, en la valoració dels projectes audiovisuals candidats a tenir suport de fons públics. Aquest és un pas important per aconseguir un audiovisual més divers, però és urgent que aquesta proposta es converteixi en accions immediates i efectives.
VOLS SABER-NE MÉS? MATERIALS RELACIONATS
Conversatoris i taules rodones
Els cossos desitjans al cinema – ADV 2021
Els feminismes a la indústria audiovisual catalana – ADV 2021
Com tractem els cossos negres davant i darrere de la càmera – Taula rodona 2020
Articles relacionats
A favor d’un imaginari més divers
Diversitats a les convocatòries de Dones Visuals
Compareixences al Parlament de Catalunya
Comissió d’Estudi sobre el Racisme Institucional i Estructural (Intervenció de Dones Visuals a 01:32:40)
Comissió de control de l’actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Adiovisuals
Demandes al sector
Reunión con RTVE: La televisió que volem
Las asociaciones de mujeres del audiovisual se reúnen con el festival de San Sebastián