En la segona jornada dels Dies d’Indústria d’Acció Dones Visuals i posterior a la sessió de Pitching d’Acció Curts, comptem amb una masterclass de la mà de la muntadora Claire Atherton. ‘Diàlegs amb Claira Atherton’ és la sessió en que la muntadora, qui ha treballat estretament amb directores com Chantal Akerman, ens parla sobre com el temps és un element narratiu més i un aspecte essencial dels mitjans cinematogràfics. En aquesta sessió, Atherton ha compartit les seves experiències i el seu concepte de què és el muntatge així com del paper que exerceix en la creació de pel·lícules.
La sessió ha estat moderada per Cristina Gómez i Diana Toucedo, d’AMMAC I AMAE, ambdues muntadores professionals amb llarga experiència en el sector audiovisual.

Claire, qui és la primera dona a rebre el premi Visión Award Ticinomoda en la 72a edició del Festival Internacional de Cinema de Locarno, explica com és important i un honor ser la primera a rebre aquest premi, remarcant com ella representa la primera dona a guanyar aquest premi, però no n’ha de ser l’única i com no ha de ser només una experiència aïllada sinó col·lectiva.
Expressa com en l’edició sent que està al lloc adequat, que és una cosa que es sent, “Sents que vas en la direcció correcta d’acord amb qui ets com a persona”. Recordant l’inici de la seva carrera, encoratja als joves per a preservar la llibertat de no saber, ja que “Al no saber pots descobrir la direcció a la qual vols anar”, diu.
Gran part de la seva carrera ha treballat com a muntadora de Chantal Akerman, un fet que ha marcat la seva manera de fer, i a qui reconeix que està molt agraïda: “ens vam conèixer en el moment perfecte per les dues, i és el més bonic que m’ha passat en la meva carrera”, reconeix Atherton.
Explica com l’organització del temps és essencial per a la seva feina, i com d’important és la combinació entre hores de treball i descans personal, ja que la feina d’edició sovint s’associa a treballar sense horari, però aconsella, des de la seva experiència saber separar les dues coses, així com la importància ‘d’oblidar’ i ‘desconnectar’, perquè fent això la capacitat per a saber què incloure i no en el muntatge millora qualitativament.
El muntatge dona forma a una pel·lícula, la fa visible, l’encarna, a través d’un procés de pensament intuïtiu i Atherton avui ha compartit aquest pensament i la seva forma de fer amb totes les futuristes presents en la sessió.
