Avui s’ha donat el tret de sortida de la tercera edició dels Dies d’Indústria d’Acció Dones Visuals, que se celebren del 27 al 29 de juny, amb una programació repartida en diferents espais com són La Bonne, la SGAE i el CCCB, l’edició d’enguany vol posar el focus en la reflexió sobre els referents i les diferents perspectives de l’audiovisual. Durant l’acte d’inauguració dut a terme a l’històric espai de la Bonne, es posa el debat i la reflexió al centre, presentant els primers resultats de l’estudi de dades del Pla estratègic per a un audiovisual igualitari i inclusiu. Laura Rubirola, presidenta de l’associació i Carme Puche, vicepresidenta de Dones Visuals, han explicat en què consisteix aquest pla i n’han llegit testimonis reals.
Alguns dels testimonis que s’han llegit són els següents:
“Como actriz se te excluye, porque estás para cubrir una cuota o para reproducir un estereotipo.”
“Como parte del equipo técnico, por identificarme como persona trans ha dificultado… digamos que mi bienestar en según qué rodaje.”
“Les persones sordes no podem estudiar audiovisuals, si ens agrada aquesta professió hem de suplir-ho amb cursos per que les classes no estan adaptades.”

Durant l’acte, hem comptat amb la intervenció de l’Hble. Sra. Natàlia Garriga, consellera de Cultura, qui entre altres qüestions destaca com Dones Visuals és un referent pel Departament de Cultura, reforçant la cultura audiovisual i la formació en perspectiva de gènere, generant un compromís real i transformador. Remarca que Dones Visuals fa una feina molt necessària i ajuda a aprendre a veure les coses d’una altra manera, així com fer-les d’una altra manera, “Un gran exemple de com la cultura pot transformar mirades, persones i experiències”, afegeix. També ha fet incidència en el moment extraordinari que viu el cinema català, parlant de directores, productores, distribuïdores, tècniques… a qui cataloga com les veritables protagonistes del boom del cinema català. Finalment, assenyala que queda molta feina a fer, un camí en el qual promoure la defensa de les dones en el sector així com la diversitat en l’audiovisual. També hem comptat amb l’activista, directora i actriu Silvia Albert Sopale, membre de l’associació Periferia Cimarronas, que ha parlat de ‘La diversitat en la diversitat’. Silvia Albert agraeix la feina que fa Dones Visuals, diu que “si anéssim cap endarrere pensant on estàvem fa uns anys i on estem ara veiem que hi ha un futur prometedor”. Parlant de diversitat fa palesa de la problemàtica existent que radica en una estructura que genera desigualtats, que encasella, anomena i assenyala als individus. Critica la falta d’oportunitats de les dones afrocatalanes, a causa de un racisme institucional que evidencia un sistema excloent i elitista, el qual expulsa a totes aquelles que no compleixen amb la norma imposada. Posa èmfasi en el concepte racisme i la seva percepció, diu que invisibilitzar el problema no és posar-li solució, i que no només no s’ha de ser racista sinó que s’ha de lluitar per un antiracisme. Silvia Albert ha tancat el seu discurs destacant que la solució no passa només per la inclusió i que no es tracta de flexibilitzar el que existeix sinó crear un model nou.
Les assistents i diferents participants de l’acte han pogut gaudir plegades d’un refrigeri al pati de La Bonne per celebrar la inauguració de la tercera edició.
