AccióDeCap

ACCIÓ DE CAP una acció necessària, urgent i col·laborativa

Des de novembre de 2021, quan iniciem ACCIÓ DE CAP, fins ara són més de cent sòcies, directores de fotografia, tècniques de postproducció, sonidistes i compositores de bandes sonores que han assistit a alguna de les onze formacions o master class que hem organitzat en les últimes tres edicions.

Les dades que vam extreure dels Premis Gaudí 2021 ens mostren una representació de tècniques en càrrecs de difícil accés del 26 %; les dades del 2022 ens mostren una representació del 21 %.

És evident que la participació de les tècniques en els equips de rodatge, lluny d’estabilitzar-se o pujar, ha baixat, tot i les mesures de reequilibri aplicades. En aquest context, des de DONES VISUALS continuem treballant en Acció de Cap, no només com una Acció que permet a les tècniques millorar els seus currículums, sinó també com un espai on mostrar i estar en contacte amb tècniques de referència.

Durant el 2022 vam poder organitzar dues master class amb dos referents en la seva especialitat, Caroline Champetier, directora de fotografia, i Arán Calleja, compositora de bandes sonores. Aquestes master class van ser especialment productives i interessants gràcies a l’acollida de les nostres sòcies i a la generositat de Caroline i Arán, que no només ens van traslladar la seva experiència professional sinó també la seva experiència vital, posant de manifest temes que ens travessen a totes, com la maternitat o la síndrome de la impostora.

Actualment, estem treballant en dues noves master class. La primera es durà a terme durant el mes de maig i serà “Diàlegs sonors”, a càrrec de Verònica Font, dissenyadora de so, i Laura Casaponsa, compositora musical. La segona master class serà a càrrec de la muntadora i directora de fotografia Claire Atherton, que tindrà lloc durant el mes de juny coincidint amb ACCIÓ DONES VISUALS. DIES D’INDÚSTRIA.

Paral·lelament, continuem teixint i enfortint aliances amb empreses del sector que posen a la nostra disposició el seu coneixement i experiència per continuar desenvolupant master class que suposin una empenta al currículum de les participants, al mateix temps que ens acullen a les seves instal·lacions posant en contacte directe les tècniques amb la indústria. Gràcies a aquesta col·laboració, que aquest any incorpora empreses com Zig Zag Rental i Mrs. Greenfilm, a més d’Antaviana o Aluzine Rentals, és possible la 4a edició d’Acció de Cap, que es durà a terme durant aquest mes de maig.

Finalment, agrair a totes les sòcies que ens han fet arribar els seus suggeriments i impressions i en especial a les tècniques que conformen el nostre consell consultor, sense les quals no seria possible el desenvolupament d’aquesta acció.

Leonor Miró i Elisabeth Prandi, coordinadores d’Acció De Cap

SESSIONS

POSTPRODUCCIÓ DE SO IMMERSIU, LA TECNOLOGIA DOLBY ATMOS

Sessió impartida per Antaviana Films on vam conèixer la tecnologia més avançada i estesa per al so immersiu. Va conèixer conceptes com els beds i objectes, i vam aprendre la configuració i el sistema necessaris per fer un màster amb Dolby Atmos.

CINEMATOGRAFIA ANALÒGICA EN 16MM I 35MM. SESSIÓ TEÒRICO-PRÀCTICA i VISITA AL MUSEU QUERALTÓ.

En aquesta sessió, impartida per Elisabet Prandi, professional amb una llarga trajectòria com a directora de fotografia, vam poder conèixer els aspectes tècnics de la cinematografia en 16mm. Vam descobrir les càmeres analògiques i el seu funcionament general.

El 30 de maig vam fer una visita a la Fundació Queraltó on Elisabet Prandi ens va fer una guia per les càmeres del museu, entre elles la càmera Lumière, que podia enregistrar fotogràficament imatges en moviment a raó de setze imatges per segon i projectar imatges (incorporant-hi una llanterna màgica com a font de llum) i tirar còpies de pel·lícules.

COM PRODUIR DE MANERA SOSTENIBLE? CRITERIS PER A LES PROFESSIONALS DEL SECTOR

Com podem aplicar eines i mesures per reduir l’impacte mediambiental dels nostres rodatges? Sandra Margo de l’empresa Mrs. GreenFilm ens va explicar com podem aplicar les necessitats nascudes de les auditories mediambientals en els diferents departaments del rodatge, des de la direcció d’art o fotografia, fins al departament elèctric, vestuari, maquillatge o localitzacions per aconseguir uns rodatges sostenibles i amb el mínim impacte possible en el planeta. Totes les persones dels equips en som responsables, i per això, creiem que és bàsic que les tècniques puguem tenir el coneixement necessari per aplicar-ho en les nostres àrees.

COM PRODUIR DE MANERA SOSTENIBLE? TECNOLOGIES SOSTENIBLES EN IL·LUMINACIÓ

En aquesta sessió, enfocada a experiències d’il·luminació sostenible, Roberto Sacristán d’Aluzine rentals ens va plantejar diferents opcions i noves tecnologies més sostenibles per il·luminar en els nostres rodatges reduint al màxim l’impacte mediambiental. Amb la seva experiència i els casos pràctics que ens van explicar, vam aprendre a valorar noves eines que ens ajudaran a un audiovisual més sostenible des del camp de la direcció de fotografia.

DIÀLEGS SONORS. Master class amb Laura Casaponsa i Verònica Font.

Diàleg entre dues professionals al Centre Cívic Sant Andreu al voltant del món sonor en la realització d’una pel·lícula. Els efectes, la música, el silenci formen part de la construcció del relat, en són protagonistes. De la mà de Verònica Font, sonidista i dissenyadora de so i de Laura Casaponsa, compositora musical, vam conèixer com es crea l’univers sonor d’un film i tot el procès i tips que hem de tenir en compte. 

EMPRESES PARTICIPANTS

MRS. GREENFILM

Dues biòlogues, una psicòloga i una guionista i directora xerren després d’haver impartit un taller sobre sostenibilitat en el Another Way Film Festival de 2019.

Encara que sembla el principi d’un acudit, en realitat és la història de l’origen de Mrs. Greenfilm.

Mentre les quatre parlen dels impactes de les produccions i veure que no hi ha veritables professionals del medi ambient ajudant el sector audiovisual a reduir els seus impactes, tenen un moment eureka.

“Hauríem de començar a treballar juntes i adaptar tota la nostra experiència mediambiental al sector audiovisual”.

I això van fer, es van posar a la feina i des de llavors no han parat de treballar amb equips de producció per a ajudar-los a implementar criteris de sostenibilitat en totes les fases de les seves produccions.

ALUZINE RENTALS

ALUZINE, empresa espanyola dirigida per professionals amb una llarga experiència en el sector, és un dels referents en il·luminació dins del mercat audiovisual espanyol i internacional. Som una companyia especialitzada en lloguer d’il·luminació per a qualsevol producció audiovisual: projectes de cinema, televisió, publicitat, fotografia i també en esdeveniments de tota mena. Aluzine està en constant creixement, i per això també seleccionem fabricants d’equips d’il·luminació per a distribuir-los en la Península Ibèrica. 

ZIG ZAG RENTAL

Zig Zag Rental neix en 2013 amb la idea d’oferir un servei multidisciplinari en el departament de càmera per a cinema i publicitat, les premisses inicials de la qual són satisfer tant la logística de lloguer d’equips com una sèrie de serveis que facilitin les gestions i necessitats pròpies d’una producció audiovisual.  Ofereixen equipaments d’última generació així com un servei d’assistència, garantint solucions per a totes aquelles necessitats pròpies d’un rodatge. Tenen anys d’experiència en el sector publicitari així com en el de ficció i combinen els serveis de lloguer amb la disposició de tècnics capacitats per a portar a càrrec els diferents rols del departament de càmera, és a dir, directors de fotografia, foquistes, auxiliars de càmera, assistents de vídeo, tècnics data, etcètera.

ANTAVIANA FILMS 

ANTAVIANA FILMS VFX & POSTPRODUCTION, empresa de postproducció audiovisual. Un equip que ofereix professionalitat i experiència. La seva feina es basa en la confiança; es gesta en la preproducció, evoluciona durant el rodatge, es desenvolupa durant el muntatge i els VFX, es perfecciona en la postproducció d’imatge i so, i no acaba fins que es generen els màsters i les còpies d’emissió i es distribueixen els DCP a les sales d’exhibició. És a dir, vetllen per la qualitat artística i tècnica al llarg de tota la cadena de producció.

FORMADORES

Dani Zacarias

Porta més de 25 anys treballant en la indústria del cinema com a dissenyador i mesclador de so. S’ha format en el món de l’àudio a Espanya i Anglaterra. Ha treballat en dues de les empreses més importants del sector com són Dolby Laboratories i Avid Technologies. Va ser l’encarregat tècnic del desenvolupament de la part de postproducció del sistema de so 3D Immsound que posteriorment va adquirir Dolby Laboratories i que a dia d’avui es coneix com a Dolby Atmos. En el camp de la docència, col·labora amb l’ESCAC, l’UPF i SAE. Com a instructor freelance per Avid, té les titulacions de Pro Tools Postproduction Expert i Dolby Atmos.

Sandra Magro

Dra en Ecologia i consultora en sostenibilitat amb més de 10 anys d’experiència. Co-fundadora de Mrs.Greenfilm, des d’on acompanya a plataformes, estudis i productores en la seva transició cap a un model de producció amb menor impacte ambiental, a través de serveis de consultoria estratègica, eco-management i formació de professionals. Mrs.Greenfilm va ser creada en 2021 i fins al moment ha treballat en més de 40 projectes de sèries, pel·lícules i programes d’entreteniment.


Elisabet Prandi

Va estudiar fotografia cinematogràfica a la FEMIS (École Nationale Supérieure des Métiers de l’Image et du Son. París, 1987- 1992. Numero 1 a les probes d’accés). Anteriorment havia cursat una llicenciatura a l’IEFC (Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. Barcelona, 1982-1986)i estudis primaris i secundaris al Lycée Français de Barcelone(B.A.C – A7. Barcelona, 1982).

Com a realitzadora, ha dirigit diversos documentals d’encàrrec per a diferents programes de Televisió Espanyola: Imprescindibles, Documentos TV, Línia 900, Gran angular,… També realitza documentals, videodanses i treballs visuals de producció pròpia que han estat comprats i per diferents televisions, s’han presentat en festivals nacionals i internacionals i en museus. El festival FLUX (Festival de vídeo d’autor de Barcelona) li dedica una retrospectiva a l’any 2015.

Com a directora de fotografia, des de 1992 ha treballat per a diferents realizadors en llargmetratges i documentals: Romà Guardiet, Marta Balletbó-Coll, Joan Marimón, Mathilde Mignon, Hélène Angel, Pere Portabella … i ha col·laborat amb artistes visuals com Jesus Ramos,Miguel Angel Raió i Mabel Palacín.(Bienal de Venecia 2011).

Com a docent, imparteix seminaris sobre il·luminació i tècnica cinematogràfica en diverses escoles i universitats a Espanya i França: Universitat Louis Lumière ( Université Lyon2 ), Universitat Pompeu Fabra, CECC, Bande à Part, SAES, centre cultural Francesca Bonnemaison, EIFC, TV3, TV2, …i col·labora amb el projecte Cinema en  organitzat per la Cinémathèque Française i coordinat per Alain Bergala. Va coordinar durant 3 anys (1993-1996) el Curs Superior de Tècniques cinematogràfiques pel Centre Calassanç que culminaria en la creació de l’Escola Superior de Cinema de Catalunya(ESCAC).

És membre de DONES VISUALS, CIMA (Associación de mujeres Cineastas i Medios Audiovisuales), EWA (European Women’s audiov.), de l’Acadèmia de cinema Català i de la plataforma DIRECTORES DE FOTOGRAFIA.